Tæt på Frøken Jensen
I Juli og Juni måned blomstre haverne smukt! Der er fyldt med blomster og bær som er perfekte til at lave saft og marmelade af. Mit største projekt i Juli var derfor overstående så vi har til ind i efteråret, måske endda vinter.
Hylde, Roser & Rabarber
Det første jeg kastede mig over var Hyldeblomst saft, som er min all time favorit - det smager af sommer og sol!
Saft af hyldeblomst og roser er utrolig nemt at lave. Det kræver et opkog af en 'sukkerlage', lidt citron (-syre) og en stor mængde blomsterblade og skærme. Personligt smager jeg mig lidt frem fordi jeg ikke ønsker den så sød som mange andre. Sukkerlagen hældes over blomsterne og stilles i en lukket beholder i køleskabet i 3 døgn (Saften kan fryses ned). Jeg bruger dette forhold:
- 30 hyldeblomstskærme eller 6 dl. tæt presset rosenblade
- Sukkerlage:
- 3 øko citroner
- 3 spsk citronsyre, godkendt til levnedsmiddelbrug
- 600 g rørsukker
- 1 1/2 l koldt vand
Du kan også lave saft på andre blomster som Syren, lavendel, kamille eller viol. Som alle smager rigtig dejligt! Et tip. er også at bruge dem i drinks som en sirup. Det giver et glas bobler den helt rigtige sommerstemning.
Det er nu blevet en tradition til vores sankt hans, både for smag og overtro.
Træt forbindes fra asetroen med gudinden Freja og skulle bringe dig kærlighed og frugtbarhed og godt helbred for året. Nogle af træets skønne kælenavne er derfor Hyldemor og Kærlighedstræ. Altså - og altså det skader i hvertfald ikke 😉
Hvad angår Rabarbersaft skal du først lave et afkog inden du tilsætter sukkerlagen. til 1 kg rabarber skal du ca. bruge 1,5 l vand. Men det afhænger selvfølgelig af om du gør det i en gryde eller med en saftkoger. Til sukkerlagen (se opskrift ovenfor) tilføjede jeg også en vanillestang. Saften minder min virkelig meget om rabarbergrød.
Ribs & Solbær
Sidst har jeg lavet gelé af ribs og marmelade af solbær.
En proces der kræver lidt mere end saften, men tiltrods for mit første forsøg, har vist sig at være forbløffende nemt. Ribs gelé kræver at du afkoger saften først, så alt i alt brugte jeg nok en lille dag fra have til glas.
Efter opskrift fra min farfar har jeg lavet solbær marmeladen med rom, hvilket var en rigtig god ide, da den så også er genial til desserter. Måske mest til voksne. 🙂
Opskrifterne kommer her:
Solbær marmelade:
-
750 g solbær
-
1 dl vand
-
1 vaniljestang (uden korn)
-
400 g rørsukker
-
1 dl rom
Ribsgelé
- 5 dl usødet ribssaft (jeg kogte saft på ca 850 gr ribs)
- 4,5 dl sukker (1 dl sukker = ca 85 gr)
Jeg har læst at nogle bruger hele bær i gelén (svensk stil) og cognac til at skylde glasset istedet for atamon. Måske det er værd at eksperimentere med.
Jeg håber at dette har kunne bringe inspiration til at gå i gang med at lave lidt flere hjemmelavet ting, istedet for at suse i supermarkedet.
Gammeldags husmor-dyder bliver tilrider lidt udskammet i Danmark, hvilket jeg syntes er rigtig ærgerligt! Men med lidt tid i haven og køkkenet får du lækre produkter uden e-numre og der bliver ofte rigeligt både til venner samt familie. Men vigtigst af alt er det hyggeligt og afstressende. God fornøjelse med opskrifterne!




