En nyttehave med æbler

Sensommeren og efteråret er min yndlings årstid. August, september, oktober, jeg glæder mig hver år. Jeg ved godt at dette indlæg derfor synes lidt sent ude, men egentlig ikke – prøv engang og læs med.

Jeg er født på efterårsjævndøgnet og har altid været ekstra glad for den tid, farverne, de uldne trøjer og overdådigheden af frugt som hænger alle vegne.Især æblet finder jeg genialt – det kan gemmes længe, bruges i det salte og søde køkken samt laves til lækre drikke.

Efteråret 2018 var derfor også tiden for bryg af cider og vin! Denne gang for tredje år i træk. Og denne type brygning tager tid. Det er en proces der stærkker sig over hele vinteren og ind i dette nye år før vi er helt færdige. Jeg vil derfor til inspiration skrive lidt om processen.

Hak og snit

Vi fik i 2018 sat en del æbletræer ved min svigerfamilies landsted – endda nogle så store at de allerede gav frugter samme år. Det bliver spændende at se om de i år kan indgå i produktionen.
Vi startede med at tage en dag i september 2018 hvor vi samlede næsten hele familien, det var en af de sidste dage af vores fantastiske sommer. Efter en plukke-dag havde vi samlet mængden til første brygning. Vi gik weekenden efter i gang med at vaske og halvere æblerne til kværnen, for efterfølgende at smide det i pressen hvor de gyldne dråber kommer ud for at hældes på balloner. Det blev i alt til ca. 27 liter cider.
Ud af pressen kom den mest friske og lidt søde most! Utrolig lækkert og her kan man jo bare stoppe og drikke mosten som den er! Vi har flere forskellige æblesorter i vores blanding og tilsætte forskelligt honning til sødning og champagnegær efter vi havde målt på mosten.

Arbejdet med æbler blev færdigt og fokusset blev rettet mod vinen! Hertil har vi kun en ranke der heldigvis giver et stort udbytte, denne bearbejdning er derfor hurtigere. Det er både lettere at plukke og druerne skal ikke kværnes inden pressen. Derfor er det forholdsvis nemt at afprøve fremstilling af sin egen vin og måske portvine. Vi har haft et år hvor vi også brugte blommer og hyben. Her er der virkelig plads til at eksperimentere med havens goder.

Vent til de lysere tider

Efter et par måneder på balloner var det først på året tid til at flaske. Et stort rengøringsarbejde, da vi genbruger flasker, men også dejligt at få lov at smage gevinsten af alt det hårde arbejde i efteråret. Vi holder smagninger og diskutere meget, for i sidste ende er det jo en smagssag. Jeg elsker hvordan det samler mennesker.

Et lille tip hvis du brygger (gælder også øl) eller har besluttet at prøve, er at du selvfølgelig skal bruge den lækre restgær der er i ballonerne efter du har flasket. Det laver du til en surdejsblanding som du kan bruge igen og igen. Det giver virkelig lækkert brød, hvor man kan ane en frugtrig aroma.

Nu har cideren haft tid på flaskerne og jeg står nu med min egen friske, mousserende øko cider og det er der sjældent nogen anden cider der slår. Og dertil skal det siges at jeg har smagt en del..
Selvforsyning er det nye sort! Vi deler gerne ud af tips og trick og er interesseret i at høre andres erfaringer!

Psst: det er iøvrigt nu du skal beskære dine æbletræer hvis de har behov!